Voorkom afval

Zakelijk | Particulier

Nog beter dan recyclen is minder afval produceren. Hierbij een aantal tips om de afvalberg te verkleinen.

  • Neem je eigen waterflesje of koffiebeker mee voor onderweg. Er komen steeds meer plekken waar je korting krijgt als je een eigen herbruikbare beker meeneemt. Spoel je beker tussendoor om met koud water. Afwassen onder de stromende kraan vraagt veel energie. Was de beker aan het einde van de dag af.
  • Maak een boodschappenlijst. Kijk wat je nodig hebt, schrijf dit op en koop alleen wat op de lijst staat. Let ook op de houdbaarheidsdatum van producten.
  • Kook niet meer dan nodig is. Zorg dat je niet te veel kook, zodat je voedsel weg moet gooien. Of bewaar het voedsel goed, zodat je het een andere keer op kunt eten.
  • Gun je spullen een tweede leven. Ben je uitgekeken op spullen? Breng ze dan naar de kringloopwinkel of biedt ze via internet aan. Er zijn diverse sites voor verkoop of gratis ophalen. Heb je zelf iets nodig? Kijk dan ook eens op deze sites. Misschien staat er iets bij voor een leuk prijsje.
  • Er zijn ook veel spullen die je niet vaak gebruikt. Denk hierbij aan een gereedschappen, feestspullen etc. Veel spullen liggen het grootste deel van het jaar op zolder of in de schuur te verstoffen. Heb je iets nodig? Kijk of je het kunt lenen en deel je eigen spullen met familie, vrienden of buren.
  • Veel spullen zijn met een klein beetje moeite zo gerepareerd. Denk hierbij aan kleding, fietsen, speelgoed of elektrische apparaten. Ben je zelf niet zo handig? Bezoek een repair café, kledingmaker of ga met een familielid, vriend of buur aan de slag.
  • Zorg dat je een eigen opvouwbaar tasje bij hebt als je gaat winkelen, zodat je geen tasje hoeft te kopen of aan te nemen. Ook de gratis papieren tassen belasten het milieu.
  • Probeer zo min mogelijk te printen. Moet je toch iets printen? Doe dit dan dubbelzijdig. Je kunt ook 2 pagina’s op 1 kant afdrukken. Stel dit standaard in dan hoef je er niet steeds aan te denken.
  • Plak een Nee-Nee of Nee-Ja sticker, zodat je geen reclamefolders meer in de brievenbus krijgt. De stickers zijn gratis bij de gemeente af te halen. Je kunt de stickers ook via internet bestellen. Wil je de reclamefolders niet missen? Bekijk ze dan via een app of online.
  • Ga zuinig om met luiers. Verschoon jouw kindje niet vaker dan nodig is. Er zijn wasbare luiers, deze zijn comfortabel, zacht voor de baby en makkelijk in het gebruik. Deze zijn beter voor het milieu dan wegwerpluiers. Hoe sneller je kind zindelijk is, hoe minder luiers je hoeft te gebruiken. Beter voor het milieu en voor de portemonnee. Voor meer informatie zie de campagne mazzelkontjes.

Bron: www.milieucentraal.nl

 

Voorkom afval

Thema’s

Onze partners

Privacyverklaring

Klik hier voor de privacyverklaring van Energyport Peeland.

Contact

Heeft u vragen of opmerkingen? Mail ons dan via info@energyportpeelland.nl en wij nemen contact met u op.