Energyport Peelland energie projecten

Tips om energie te besparen

U kunt vandaag al beginnen met energie besparen. Als u weet waar u op moet letten, is energie besparen makkelijk. Door energiebesparing levert u een bijdrage aan een groenere omgeving in De Peel en daarbij kunt u ook geld besparen. Benieuwd? Hieronder vindt u een aantal handige tips.

Huishoudelijke apparaten

  • Uit in plaats van standby-modus: veel mensen kiezen er voor om hun huishoudelijke apparaten in de standby-modus aan te laten. Soms onbewust. Kijk of uw apparaat echt uit staat.
  • Opladen: heeft u oplaadbare apparaten zoals een kruimeldief en elektrische tandenborstel? Laat deze dan niet langer op dan noodzakelijk. Haal de stekker uit het stopcontact als uw apparaat volledig is opgeladen.
  • Koelen en vriezen: een koelkast en vriezen zorgen voor ongeveer 17% van het totale elektriciteitsverbruik in huis. Als het mogelijk is, kies dan voor een zuinige koel- of vrieskast om uw energiekosten laag te houden. Kijk daarbij ook naar de grote. Woont u alleen? Dan heeft u waarschijnlijk geen grote nodig die dan veel inhoud voor niets staat te koelen. 

Verlichting

  • Energiezuinige lamp: door het gebruik van spaarlampen of ledlampen kunt u veel energie (en geld) besparen.
  • Timer of bewegingssensor: heeft u ook buitenverlichting? Maak dan gebruik van een timer of bewegingssensor om te voorkomen dat uw lamp onnodig blijft branden en daarmee energie verbruikt.

Verwarming

  • Thermostaat lager zetten: uw thermostaat kan overdag vaak één graad lager. Hiermee bespaart u gemiddeld 7% energiegebruik voor verwarming. Staat uw verwarming aan in alle kamers? Het loont om te kijken of dit nodig is. Niet stoken in kamers die niet worden gebruikt, bespaart u nog meer energie.
  • Uur eerder lager of uit: u kunt gerust de thermostaat voor vertrek of als u gaat slapen lager zetten (bijvoorbeeld op 13 tot 15C). Hiermee bespaart u energie. Want in dit laatste uurtje blijft het in uw huis nog lekker warm.

We vullen deze pagina regelmatig aan met extra bespraartips. Heeft u een goede tip die u wilt delen met andere leden? Laat het ons weten. Stuur een mail naar Energyport Peelland met uw bespaartip(s).

Samen besparen voor de toekomst van onze kinderen